Endodontija – zdravljenje zob

Koreninsko zdravljenje je večinoma potrebno pri obsežnih karioznih procesih, globokih plombah, poškodbe zoba ali pa zaradi načrtovanega protetičnega zdravljenja.

V primerih, ko pride do vnetja zobnega živca – pulpitisa ali do odmrtja zoba (nekroza, gangrena), je potrebno tak zob čim prej zdraviti, da ne pride do razširitve procesa na kostno tkivo. Če se zoba ne zdravi pravočasno, lahko v najhujših primerih pride do ekstrakcije zoba. Vsekakor pa navadno odmrtje zobnega živca spremlja bolečina – v začetku zmerna, kasneje se stopnjuje do zelo hude. Pri koreninskem zdravljenju zobozdravnik odstrani inficirani zobni živec iz koreninskega kanala, strojno ali ročno razširi kanal, ga dezinficira in v kanal aplicira zdravilo, zob pa hermetično zapre.

Zdravljenje zoba se navadno izvaja v dveh fazah, pri hujših vnetjih ali cističnih procesih pa lahko traja več mesecev. Koreninsko zdravljenje končamo s polnitvijo, to je z zatesnitvijo kanalov v zadnji fazi. Vsako zdravljenje končamo z RTG posnetkom. Dobro zdravljen zob lahko služi kot odlično protetično sidro.

Od 2018 za endodontsko zdravljenje opcijsko uporabljamo strojne inštrumente VDW. Za samoplačnike je storitev zajeta v ceni, za ZZZS pa je potrebno doplačilo.